Skip to content

Gastcolleges

De dood, afscheid en rouw net zo serieus maken als seksuele voorlichting. Vanuit dat streven geef ik gastcolleges op middelbare scholen, MBO’s, HBO’s en universiteiten; bij bedrijven, stichtingen en andere instellingen.

Aan het einde van de basisschoolperiode heeft driekwart van de leerlingen van dichtbij een verlieservaring meegemaakt. Toch was doodsbewustzijn niet iets dat mij werd bijgebracht op school. Vanuit mijn expertise en ervaring wil ik anderen nu vertrouwd maken met dat afscheid. Met eigen gedachtes vormen en duiden, met bewustzijn vergroten en inspireren. Sparren over wat afscheid ons kan brengen en inspelen op de nieuwsgierigheid en openheid die er tegenwoordig is rondom de dood, die toch op ieders eigen manier ongrijpbaar blijft.

Tijdens mijn gastcolleges, inspiratiesessies en groeps- en individuele begeleiding merk ik dat er veel behoefte is aan informatie op emotioneel en praktisch vlak. Dat we de dood en afscheid meer mogen internaliseren in de ontwikkeling van jongeren en de zachtheid daarbij iets kunnen laten varen. We bespreken niet alleen dat het leven eindig is, maar ook hoe dat kan helpen om in te zien wat voor jou belangrijk is en wat niet. Door de dood meer deel te maken van het leven, kunnen we voorbij het controversiële karakter ervan en stilstaan bij belangrijke ethische, juridische en emotionele aspecten.

Deze gastcolleges worden helemaal afgestemd op de jongeren, het onderwijs, het vak en/of de studie(richting). Daarnaast is er de mogelijkheid om een gastcollege vorm te geven voor een bedrijf of organisatie. Onderwerpen van de gastcolleges kunnen zijn:
– Afscheid in ons gehele leven gaat verder dan de dood (rouwen om een eerste liefde die overgaat, het scheiden van ouders, het verliezen van een baan)
– De rol van het gezin bij het overlijden van een kind
– De doodsoorzaken in Nederland in relatie tot de hedendaagse maatschappij
– De ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg en de toenemende eenzaamheid
– De bewegingen binnen de euthanasiewet, levensverlenging en de opkomst van technologische ontwikkelingen
– De emotionele en juridische aspecten bij de dood van een medewerker of iemand in diens naaste omgeving waardoor hij/zij niet in staat is om op dat moment te werken

Net als bij uitvaarten zijn de mogelijkheden voor gastcolleges bij Sir Jamian eindeloos. En nee, hier hoeven helemaal niet veel kosten aan verbonden te zijn. Neem vooral contact op.