Skip to content

Het verhaal van Sir Jamian​

Sir Jamian is een naam met een verhaal. Mijn verhaal. Een naam waarin de krachtige betekenis zit van mijn helden, mijn inspirators. Namen die altijd genoemd en gekoesterd zullen worden. De herinneringen aan hen vormen mij in mijn leven en mijn werk. In dat werk probeer ik de verhalen van vele andere helden een net zo passende plek te geven in de harten van de geliefden die afscheid moeten nemen. Een onvergetelijk afscheid dat recht doet aan degene die ze voor altijd bij zich blijven dragen.

Jamian staat voor rechterhand of verdienstelijke. De steun en toeverlaat die ik als uitvaartbegeleider wil zijn. In de naam zitten de twee helden die mijn verhaal karakteriseren verwerkt.

Jacobus Alexander Martens (Jam) is de broer van mijn opa. In de Tweede Wereldoorlog weigerde hij op 17-jarige leeftijd om voor de Duitsers te werken. Hij dook onder en hielp Joodse studenten om hetzelfde te doen, maar werd uiteindelijk opgepakt. Zijn toekomst werd hem ontnomen. Hij heeft nooit het afscheid gehad dat hij verdient. Verzetsstrijders als hij stonden voor een keuze: hoe ver gaat je verantwoordelijkheid als andermans waardigheid wordt geschonden? Ze vochten voor de vanzelfsprekendheden en vrijheden die wij nu voor lief nemen. Ik mag zijn verhaal nooit vergeten. Zijn vechtlust is een inspiratie en zijn verhaal zal altijd verbonden zijn met dat van mij.

Ian heeft nooit zijn toekomst mogen leven. Ik vergeet nooit meer het nieuws dat zo snel rondging: Ian is overleden. Ian, de jongen die zo’n indruk op mij maakte in de tijd dat ik met hem werkte. Na de uitvaart gaf ik Martine, zijn moeder, een Zippo-aansteker met een foto van hem erin gegraveerd. Het was het begin van een bijzondere en onvoorwaardelijke vriendschap. Dubbel en bijzonder. Ik voel haar liefde, maar weet dat ze haar kostbaarste bezit heeft moeten loslaten. Nooit zal ik kunnen voelen wat zij dagelijks doormaakt. Maar onze vriendschap leert me wel dat ik mijn droom moet koesteren. Het veranderde mijn leven.

Sir Jamian. Mijn verhaal. Mijn droom. Mijn helden. Van, voor en met hen.